Wat is slaapapneu en hoe herkent u het?
Apneu is een aandoening waarbij de adem herhaaldelijk stopt en weer op gang komt. Meestal treedt het op tijdens de slaap. De onderbrekingen kunnen variëren in duur en kunnen in ernstige gevallen tijdens de nacht vele malen optreden.
Uit cijfers van het Longfonds blijkt dat 6 tot 12 procent van de volwassenen lijdt aan de aandoening apneu. Een apneu is niet alleen gevaarlijk, maar zorgt ook dat de slaap wordt verstoord. Tijdens een apneu komt er namelijk geen lucht in of uit de longen. Er ontstaat dus een tekort aan zuurstof. Uiteindelijk kan dit leiden tot fysieke klachten, zoals een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.
Er zijn verschillende soorten slaapapneu
- Obstructieve slaapapneu (OSA)
De luchtweg wordt tijdelijk geblokkeerd waardoor het niet meer mogelijk is om regelmatig te ademen. Deze vorm komt het vaakst voor.
- Centrale slaapapneu (CSA)
De hersenen geven niet meer de juiste signalen om de ademhaling te reguleren.
Slaapapneu is te herkennen aan een aantal symptomen. Deze kunnen los van elkaar optreden of gecombineerd:
- Luid snurken
- Plotseling gevoel van stikken
- Overmatig vermoeid overdag
- Concentratieproblemen
- Hoge bloeddruk
- Hartritmestoornissen
Behandeling en de rol van uw bed
Denkt u slaapapneu te hebben, dan is het raadzaam om een medisch specialist in te schakelen. Naast medische oplossingen zijn er echter nog een aantal andere manieren om de klachten te verminderen, zoals gewichtsverlies in geval van overgewicht en beperken van alcoholgebruik. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor uw slaaphouding en een bed dat goede ondersteuning en comfort biedt.
Bij het omgaan met slaapapneu wordt de rol van het bed en de slaaphouding vaak onderschat. En dat terwijl het juiste bed en matras een aanzienlijke bijdrage kan hebben bij het verminderen van de klachten van obstructieve slaapapneu.
In de helft van de gevallen is er een verband tussen slaapapneu en de slaaphouding. Wanneer iemand op de rug ligt, dan kunnen zachte weefselstructuren in de keel inzakken en kan dit ervoor zorgen dat de luchtweg (deels) wordt afgesloten. Heeft u slaapapneu? Probeer dan eens op uw zij te liggen. Kies daarnaast voor een aangepast matras en kussen. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel oplossingen om te voorkomen dat u op uw rug terecht komt, zoals de Nighshift en de Sleep Position Trainer.
Bij De Schipper Slapen & Meer kunt u kussens mee naar huis nemen om te testen. Meer daarover hoort u in de video hieronder.
Ontdek de kracht van een beddenspeciaalzaak
Bij De Schipper Slapen & Meer begrijpen we het belang van een goede nachtrust en zijn we gespecialiseerd in het vinden van de juiste slaapoplossing voor u. Al veel klanten gingen u voor en genieten weer van een ongestoorde nachtrust, zonder slaapapneu of andere slaapgerelateerde klachten. Bezoek onze showroom en doe een gratis slaaptest zodat u de juiste keuze kunt maken en uw apneu klachten kunt aanpakken.